Tehnica paharului cu apa

glassEra odata un profesor foarte apreciat de studentii si colegii de la universitatea unde preda. Intr-o zi, profesorul venise la curs cu o întârziere de aproape un sfert de ora ţinand în mână un pahar cu apă.

Nimeni nu şi-a dat seama despre acest detaliu până când profesorul, având paharul cu apă în mână, a început să se plimbe tăcut prin aulă.

studentsd

Studenţii îşi schimbara priviri nedumerite si îşi spuneau in sinea lor: „Cu siguranţă lecţia de astazi va fi despre optimism. Proful ne va întreba dacă e pe jumătate plin sau pe jumătate gol. Unii vor spune că e pe jumătate plin, alţii că e pe jumătate gol, iar alţii că e complet plin: jumătate apă, jumătate aer! Lecţia asta o ştim deja!”

Profesorul  s-a oprit şi i-a întrebat pe studenţi: „Ce părere aveţi, cât cântăreşte acest pahar cu apă?” Studenţii erau nedumeriţi de întrebare, însă mulţi dintre ei au răspuns: „Paharul are cu siguranţă o greutate cuprinsă între 150 şi 300 grame”. Profesorul le-a raspuns : „Greutatea absolută a paharului cu apă este irelevantă. Ceea ce contează cu adevărat este pentru cât timp îl ţii ridicat”. Bucuros că le-a captat atenţia studenţilor, profesorul a continuat: „Ridicaţi-l  pentru un minut şi nu veţi avea probleme. Ridicaţi-l pentru o oră şi vă veţi pomeni cu un braţ plin de durere. Ridicaţi-l pentru o zi întreagă şi vă veţi pricopsi cu un braţ paralizat”.

Studenţii continuară să-şi asculte cu atenţie profesorul: „În fiecare din aceste trei cazuri, greutatea paharului nu s-a schimbat. Cu toate acestea, cu cât trece mai mult timp, cu atât paharul devine mai greu. Stresul şi preocupările sunt precum acest pahar cu apă. Mici sau mari, indiferent cum vor fi ele, ceea ce contează este cât timp le acordăm. Dacă începem să ne gândim ele de mai multe pe zi, mintea noastră începe să se obosească şi devine nervoasă. Dacă ne gândim în continuu la preocupările noastre, mintea noastră  paralizează”. Profesorul avea întreaga atenţie a studenţilor, fapt pentru care a tras şi concluzia raţionamentului său: „Pentru a vă regăsi seninătatea, trebuie să învăţaţi să lăsaţi de-o parte stresul şi preocupările. Trebuie să învăţaţi să le acordaţi cât mai puţin timp posibil, concentrandu-va atenţia spre ceea ce vreţi, nu spre ceea ce nu vreţi. Trebuie să învăţaţi să puneţi jos paharul cu apă”.

 

Sursa foto: www.pinterest.com

Sursa: https://regelebarbos.wordpress.com/2013/06/17/regaseste-ti-seninatatea-cu-un-pahar-cu-apa/

Facebook Comments

You may also like

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *