Casă cu grad ridicat de confort

Acum câţiva ani,  am cumpărat o casă veche, situată într-o zonă turistică pe Valea Prahovei, cu gândul de a o renova ulterior şi de a o închiria turiştilor care doresc să se bucure de natură, linişte şi aer curat. Ştiam încă de la început că renovările vor presupune investiţii pe măsură, dar ţinând cont de locul deosebit de frumos  unde era construită şi de preţul ieftin de achiziţie, eram siguri  că în scurt timp ne vom amortiza cheltuielile.  Şi chiar aşa a fost!

Cum spuneam, era o casă veche, fără îmbunătăţiri, fără izolaţie, cu ferestre din lemn, iar atunci când batea un pic mai tare vântul, chiar se zdruncinau şi produceau zgomot.  Mi-aduc aminte că, iarna din primul an, a fost foarte friguroasă şi costisitoare din punct de vedere financiar, deoarece indiferent de temperatură, casa noastră avea prea multe scăpări de căldură.

Anul următor, chiar în primăvară, am apelat la serviciile unor specialişti pentru realizarea unui audit energetic, în speranţa de a ne ajuta cu cea mai bună  soluţie de reabilitare termica. Era extrem de important pentru noi să  reducem cheltuielile de pe factură şi să reuşim să menţinem în permanenţă căldura din casă.

Auditorul energetic a elaborat un raport energetic,  unde a analizat construcţia şi instalaţiile aferente acesteia,  şi totodată a determinat caracteristicile termice şi energetice, apoi a  stabilit din punct de vedere tehnic şi economic soluţiile de reabilitare şi modernizare termo-energetică a construcţiei şi a instalaţiilor de preparare apă caldă şi încalzire pe baza datelor din expertiza termică şi energetică a clădirii. Prețul acestui audit energetic a fost unul relativ ieftin, în comparaţie cu preţul afişat de alte companii de profil.

audit-energetic1

În primul rând, a trebuit să schimbăm integral instalaţia, să montăm o centrală termică, apoi să izolăm termic  pereţii exteriori şi să înlocuim tâmplăria exterioară. Totodată, am ales să investim în ferestre din aluminiu, cu geam termopan, dar şi să schimbăm uşile cu unele tot din termopan.

Apoi, în urma acestor renovări majore, am solicitat auditorilor energetici atestaţi un certificat energetic şi am fost surprinşi plăcut atunci când am primit unul de tip clasa A. Nu a durat mai mult de 24 ore şi preţul a fost destul de ieftin. Valabilitatea  documentului emis este de 10 ani, are caracter informativ şi indică performanţa energetică a cladirii. Ştiam că este obligatoriu să  deţinem acest document conform Legii 159 /2013, care modifică Legea nr. 372/2005.

În concluzie, pe timp de iarnă, facturile noastre au scăzut enorm, iar în casă e foarte cald! Nu mai spun de turiştii, care,  întotdeauna ne comunică entuziasmaţi la plecare că vor mai reveni în viitor cu siguranţă, deoarece aici au avut parte de un grad ridicat de confort şi s-au simţit exact ca acasă.

Facebook Comments

You may also like

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *